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September 2018 

GST withholding practical examples 
This bulletin contains practical examples in question and answer format of how the 

purchaser GST withholding provisions work. For general information about the 

withholding requirements see the bulletin Some purchasers required to withhold 

GST from 1 July 2018. 

 

Contracts signed before 1 July 2018 

Question 1 

Our clients purchased off the plan residential premises pursuant to a contract of 

sale dated 10 May 2018. The plan is awaiting registration following lodgement on 

20 August 2018. Settlement is to take place 14 days after receipt of notification of 

registration of the plan at the titles office. 

Settlement will not take place on or after 1st July 2020. 

Does the vendor have to provide written notice about withholding and does the 

purchaser have to withhold GST? 

No, the vendor doesn't have to provide written notice, and the purchaser doesn't 

have to withhold GST. 

Both the new GST withholding requirements in section14-250 of schedule 1, 

Taxation Administration Act 1953 (Cwlth) (the schedule) and the notifications 

requirements in section14-255 of the schedule do not apply to contracts entered 

into before 1 July 2018 so long as the first payment of consideration, other than the 

deposit, is paid before 1 July 2020. In the case of a cash contract, that payment 

occurs at settlement. So, as long as settlement occurs before 1 July 2020, the 

purchaser withholding obligations do not affect this particular contract in any 

way. 

  

https://lplc.com.au/bulletins/some-purchasers-required-to-withhold-gst-from-1-july-2018/
https://lplc.com.au/bulletins/some-purchasers-required-to-withhold-gst-from-1-july-2018/
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Residential premises 

Question 2 

Do I have to give a notification for all residential premises even if the vendor is not 

registered? 

Yes, notification is required if the contract is entered into on or after 1 July 2018, 

even where: 

• the residential premises are old or existing or created by substantial renovation,  

• the vendor is not registered for GST. 

The only exception is if the property is commercial residential premises, or potential 

residential land where the recipient is GST registered and acquires for a partly or 

fully creditable purpose. 

While a notification may be required, this doesn't mean the purchaser has to 

withhold GST.  If the vendor is not registered (or required to be registered) for GST, 

the supply should not be a taxable supply, and no withholding should be required. 

See the definition of commercial residential premises on the ATO website and 

GSTR 2012/5 for further information about residential premises. 

Question 3 

My clients are selling their: 

• principal place of residence, 

• investment residential unit. 

They have held the properties for more than ten years.  

The contracts were signed on 1 July 2018. They are not registered for GST. Do they 

have to give a notification and is withholding required?  

Notification 

Yes, the vendor has to give a vendor notification pursuant to section14-255 of the 

schedule, because the notification requirements apply to all contracts entered 

into on or after 1 July 2018 for residential property, including existing residential 

owner-occupied or investor properties, except commercial residential premises.  

This is required regardless of whether the vendors are registered or required to be 

registered for GST.  

A suggested notification form can be found on the LPLC website at: 

https://lplc.com.au/bulletins/some-purchasers-required-to-withhold-gst-from-1-july-

2018/  

There is some debate about whether the notice needs to be signed by the 

vendor. The ATO has informed LPLC that: 

https://www.ato.gov.au/Business/GST/In-detail/Your-industry/Property/GST-and-property/?page=4
http://law.ato.gov.au/atolaw/view.htm?docid=GST/GSTR20125/NAT/ATO/00001
https://lplc.com.au/bulletins/some-purchasers-required-to-withhold-gst-from-1-july-2018/
https://lplc.com.au/bulletins/some-purchasers-required-to-withhold-gst-from-1-july-2018/
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The tax law doesn’t require the notice to be signed, just that it is provided in 

writing. 

Withholding 

While a notification may be required, this doesn't mean the purchaser has to 

withhold GST.  For a GST withholding payment to be required, the supply would 

have to be taxable. In this case, the vendor is not registered for GST, and both 

properties should qualify as existing residential property that is input taxed.  As 

such, no withholding is required. 

Question 4 

My clients are selling a property they bought several years ago that has a 

rundown house on it that is no longer habitable. They had intended to knock the 

house down and build their family home but their circumstances have changed 

and they now want to sell the property. Is notification required? If yes, is any 

withholding required? 

Notification 

Yes, notification is required unless the purchasers are registered for GST and buying 

the property for a partly or wholly creditable purpose. 

The land is potential residential land given that the dwelling is not habitable. 

Vendor notification pursuant to section 14-255 of the schedule will be required, 

depending on the characteristics of the purchaser: 

• if the purchasers are registered for GST and buying for a partly or fully 

creditable purpose, no notification required; 

• in all other cases – notification is required. 

Withholding 

While a notification may be required, this doesn't mean the purchaser has to 

withhold GST.  For a GST withholding payment to be required, the supply would 

have to be taxable.  

In order for the supply to be taxable, it would need to be made in the course or 

furtherance of their enterprise.  Given the vendor's proposal was to build their own 

home for personal use, the property was not held, and won't be sold, in the course 

or furtherance of an enterprise, and will not be a taxable supply.   

This means that no GST is payable and there is no withholding obligation. 

For more information on when a vendor is required to be registered see the 

answer to question 9 below. 
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Farm land 

Question 5 

My client is selling 100-hectares of farming land they have farmed for more than 

five years. The property is zoned ‘farming’ and is vacant.  Under the planning 

scheme it is possible to build a residence on land the size of this property.   

The prospective purchaser has stated they intend to carry on a farming business 

after settlement.  My client is registered for GST and the proposed purchaser is not. 

Do I have to give a supplier’s notification and is withholding required? 

Notification 

Yes, the vendor has to give a vendor notification because while this land is 

potential residential land, the purchaser isn't registered for GST and isn’t acquiring 

for partly or fully creditable purpose. 

A suggested notification form can be found on the LPLC website at: 

https://lplc.com.au/bulletins/some-purchasers-required-to-withhold-gst-from-1-july-

2018/  

There is some debate about whether the notice needs to be signed by the 

vendor. The ATO has informed LPLC that: 

 

The tax law doesn’t require the notice to be signed, just that it is provided in 

writing. 

Withholding 

While a notification may be required, this doesn't mean the purchaser has to 

withhold GST.  For a GST withholding payment to be required, the supply would 

have to be taxable.  

Land used for a ‘farming business’ where the purchaser intends to carry on the 

farming business should qualify for the farming business exemption as GST-free 

under section 38-480 of the GST Act. As such, the supply should not be taxable, 

and no withholding obligations should arise. 

  

https://lplc.com.au/bulletins/some-purchasers-required-to-withhold-gst-from-1-july-2018/
https://lplc.com.au/bulletins/some-purchasers-required-to-withhold-gst-from-1-july-2018/
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Question 6 

My client is selling a 30-hectare lot of farming land they have farmed for more 

than five years. The property is zoned ‘farming’ and is vacant (no buildings on it at 

all).  Under the planning scheme you have apply for a permit to build a residence 

on faming land below 80-hectares.   

The prospective purchaser has not said whether they intend to carry on a farming 

business after settlement. My client is registered for GST but I don’t know about the 

proposed purchaser. Do I have to give a supplier’s notification and is withholding 

required? 

Notification 

It's unclear whether vendor notification is required, because we don't know 

enough about the purchaser's characteristics and intentions with the property. 

Vendor notification pursuant to section14-255 of the schedule will be required if: 

• the land is potential residential land; 

• the purchaser is not registered for GST or is buying the land for a non-creditable 

purpose. 

The property contains no buildings that are residential, but a residence could be 

built on the property, subject to a permit.   

It is arguable that this land is potential residential land because the ATO ruling LCR 

2018/4 says: 

28. Land will still be permissible to use for residential purposes even if that use is 

subject to local government requirements, such as obtaining approval or a 

permit. For example, it may be necessary to obtain local government 

development approval before a particular dwelling can be constructed. 

Despite the requirement for development approval, the residential zoned land 

is still land that is permissible to use for residential purposes. 

29. 'Residential purposes' is not defined in the GST Act. It covers potential use of 

land for a residence or for residential accommodation. While 'residence' may 

suggest permanent or long-term occupation, 'residential accommodation' 

means living accommodation which does not require any degree of 

permanence of occupation. 

As such, the question of whether notification is required will come down to 

whether the purchaser is registered for GST, and whether it is acquiring the 

property for a creditable purpose. 

The vendor should make further enquiries with the potential purchaser to 

determine if they are registered for GST and what they intend to do with the land.  

If no further information is forthcoming, or there is any doubt, it is safer to issue a 

vendor notification.   

https://www.ato.gov.au/law/view/document?LocID=%22COG%2FLCR20184%2FNAT%2FATO%22&PiT=99991231235958#P23
https://www.ato.gov.au/law/view/document?LocID=%22COG%2FLCR20184%2FNAT%2FATO%22&PiT=99991231235958#P23
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A suggested notification form can be found on the LPLC website at: 

https://lplc.com.au/bulletins/some-purchasers-required-to-withhold-gst-from-1-july-

2018/  

There is some debate about whether the notice needs to be signed by the 

vendor. 

The ATO has informed LPLC that: 

 

The tax law doesn’t require the notice to be signed, just that it is provided in 

writing. 

Withholding 

While a notification may be required, this doesn't mean the purchaser has to 

withhold GST.  For a GST withholding payment to be required, the supply would 

have to be taxable, and not be excluded because of the potential residential 

land requirements.  

If the purchaser also intends to farm the property, the farming business exemption 

can be applied under section 38-480 of the GST Act so no GST is payable 

therefore no withholding is required, regardless of whether the purchaser is 

registered for GST. The vendor can rely either on written correspondence from the 

purchaser or a statement in the relevant contract regarding whether the 

purchaser intends to farm the property. See LCR 2018/4.   

If the vendor determines that the farming business exemption can't apply, and the 

sale is otherwise taxable, then whether a withholding obligation arises will depend 

on whether all the requirements in respect of potential residential land in section 

14-250(2) of the schedule apply.  Relevantly, a withholding obligation will arise if: 

• the property qualifies as potential residential land  

• the property is included in a property subdivision plan  

• the property does not contain any building that is in use for a commercial 

purpose 

• the purchaser is not registered for GST or acquires the property for a non-

creditable purpose. 

  

https://lplc.com.au/bulletins/some-purchasers-required-to-withhold-gst-from-1-july-2018/
https://lplc.com.au/bulletins/some-purchasers-required-to-withhold-gst-from-1-july-2018/
https://www.ato.gov.au/law/view/document?DocID=COG/LCR20184/NAT/ATO/00001&PiT=99991231235958
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Question 7 

The vendor purchased 200-hectares of separate crown allotments and applied to 

rezone all from rural to permit homes on separate allotments. My client is buying 

one vacant crown allotment. The vendor says they are not registered for GST and 

there is an existing title so no GST and no withholding. Is this right? 

Withholding 

Withholding under section14-250 of the schedule, only applies to taxable supplies 

where it is the supply of:   

• potential residential land if: 

o it is included in a property subdivision plan  

o it does not include a building in use for a commercial purpose, 

o the recipient is not GST-registered or acquires the property for a non-

creditable purpose. 

Property subdivision plan is defined in section 195 of the GST Act to mean a plan: 

(a)  for the division of  real property and 

(b)  that is registered (however described) under an  Australian law. 

Note: Examples are strata title plans and plans to subdivide land. 

A crown allotment is not part of a plan of subdivision therefore one of the criteria 

for withholding is not met and no withholding is required.  

Notification  

The vendor still has a vendor notification obligation even if the property is not in a 

subdivision plan. Notification is required if the contract is entered on or after 1 July 

2018, where the property is: 

• residential premises including old, existing or created by substantial renovation 

• land permissible for use for residential purposes that contain no buildings that 

are residential premises. 

The only exception is if the property is commercial residential premises, or potential 

residential land where the recipient is GST registered and acquires for a partly or 

fully creditable purpose. 

  

http://www.austlii.edu.au/cgi-bin/viewdoc/au/legis/cth/consol_act/antsasta1999402/s195.1.html#real_property
http://www.austlii.edu.au/cgi-bin/viewdoc/au/legis/cth/consol_act/antsasta1999402/s195.1.html#registered
http://www.austlii.edu.au/cgi-bin/viewdoc/au/legis/cth/consol_act/antsasta1999402/s195.1.html#australian_law
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Vendor registration 

Question 8 

The vendor purchased 200-hectares of land on a property subdivision plan and 

applied to subdivide and rezone all from rural to permit homes on separate lots. 

My client is buying one vacant lot to build their own home. The vendor says they 

are not registered for GST and there is an existing title so no GST and no 

withholding. Is this right? 

Although the vendor is not registered for GST, the activity associated with 

acquiring property for sale, preparing it for sale, and selling it, is an enterprise and 

the land will be considered trading stock.  

In this situation, section 188-25 of the GST Act does not quarantine the proceeds of 

sale from turnover for purposes of the registration turnover threshold.  

This means it is likely that the vendor is required to be registered, as the turnover 

will be more than $75,000, and the supply will be taxable.   

If the vendor is required to be registered for GST then the sale of vacant land will 

attract a GST liability.  

This land is vacant potential residential land in a property subdivision plan and 

withholding is required under section 14-250 of the schedule unless the purchaser 

is registered for GST and acquires for a creditable purpose, even a partly 

creditable purpose. That is not the case here as the purchasers are buying to build 

a home, therefore withholding is required.  

A compliant vendor notification is also required under section14-255 of the 

schedule for the same reasons. 

Question 9 

I am acting for the purchaser of vacant residential land from a superannuation 

fund. The vendor's representative says the vendor is not registered for GST nor 

required to be therefore there is no withholding. Am I entitled to rely on the 

vendor’s representatives assurances? 

The purchaser should not rely on the vendor’s assurances that no withholding is 

required as there is no exoneration available to a purchaser for failure to withhold 

in the case of potential residential land.   

The purchaser will be required to withhold under section14-250 of the schedule if: 

• the vendor is registered or required to be registered 

• the purchaser is not registered for GST or acquiring the property for a non-

creditable purpose; 

• the property is included in a property subdivision plan. 

You can search whether the relevant vendor entity is registered for GST at: 

http://www.abr.business.gov.au/. 

http://www.abr.business.gov.au/
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Determining whether the vendor is required to be registered is the most difficult 

issue. As a starting point you should determine if the property is being held by a 

bare trust or the superfund trustees.   

You might remind the vendor’s practitioner of the requirements for registration.  

• An entity’s enterprise includes any and all activities of a business nature, even 

though quite diverse and unrelated in nature. It is not a requirement that the 

enterprise be one relating to dealings in land and is not judged on a property 

by property basis. GST turnover consists of current GST turnover and projected 

GST turnover and includes turnover from all sources other than salaries and 

input taxed turnover. 

• If an entity’s GST turnover is at or above the turnover threshold of $75,000, the 

entity is required to be registered.  

• Section 188-25 of the GST Act excludes the proceeds of realisation of a capital 

asset from projected GST turnover, so avoiding the situation where the 

proceeds of sale would otherwise trigger a requirement to be registered and a 

liability for GST. 

• Whether the land is a capital asset or not depends on the vendor’s purpose in 

acquiring the land. If their intention was to acquire it for later resale, then it is 

trading stock. Its value when marked for sale would form part of projected GST 

turnover and, presumably, take the client’s turnover over the registration 

threshold. 

If it is unclear whether the vendor is required to be registered you could: 

• request a warranty and indemnity on this point. If the purchaser chooses to 

request a warranty and indemnity they need to understand the risks and costs 

of relying on them 

• use the complex form process at the ATO; 

• notify the vendor that you intend to withhold at settlement and then lodge the 

first of the two recipient online notification forms and this may result in the issue 

being addressed. 

 

 

 

https://www.ato.gov.au/Tax-professionals/Services-and-support/Tax-technical-and-administrative-support/Complex-issue-resolution/
https://www.ato.gov.au/Business/GST/In-detail/Your-industry/Property/GST-property-settlement-online-forms-and-instructions/

