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Common GST question - new residential property and no GST
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Hereis a
deceptively simple
GST question with a
few twists.

Q: Our client built a new house to replace
an old house on a block of land two
years ago and since then has been
occupying the property. The client,

a sole owner, now intends to sell the
property and is not registered for GST.

Is GST payable?

A: This example raises the need for
several enquiries:

New residential premises?

The sale is a supply of ‘new residential
premises’' because the house has been
built in the last five years and has not
been sold since it was built.

The sale will therefore attract a GST
payment (be taxable) if:

e the vendor is registered for GST, or
required to be, and

e the saleis ‘in the course or
furtherance of an enterprise’.
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Required to be registered for GST?

The client is not registered for GST but
the question you need to ask is whether
they are required to be registered.
Relevant points to note are:

e an entity is required to be registered if
its GST turnover from an enterprise is
at or above the GST registration
threshold of $75,000 p.a.

e GST turnover consists of current GST
turnover and projected GST turnover
and includes turnover from all
sources other than salaries and input
taxed turnover

e jtis not a requirement that the
enterprise be one relating to dealings
in land

* whether an entity is required to be
registered is not judged on a property
by property basis.

If the position is that your client is neither
registered nor required to be registered
for GST, section 188-25 of the GST Act
excludes the proceeds of sale of a
capital asset from projected GST
turnover, so avoiding the situation where
the sale itself triggers a requirement to
be registered.

This exclusion does not apply where
land is trading stock. Land may become
trading stock for income tax and GST
purposes if acquired for the purpose of
resale.
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In the course or furtherance of an
enterprise?

A supply will be ‘in the course or
furtherance of an enterprise’ if there is
any connection between an entity's
enterprise and the supply. In
circumstances where the supplier is a
natural person and the property supplied
is a residence occupied by them, the
requirement of a connection between
the supply and an enterprise would not
be satisfied. So, in this case, if the client
is selling their own residence then,
notwithstanding that the supply is of new
residential premises, the supply will not
be taxable.

While a withholding notice must be given
by the vendor because it is new
residential property, the notice will say
no GST withholding is required.

More GST information

Got a question about GST? Our
website has plenty of information about
GST including GST FAQs.

Check this information when you have a
GST issue before you use our GST hotline
enquiry service, as the answers to many
of the enquiries can be found in the
FAQs.

You could also use our handy GST
checklist to assist you in analysing your
question.
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